Torsdag den 7. februar kl. 14.00
De uartige piger på Sprogø v. Flemming Rishøj

Engang et “naturligt fængsel” midt i Storebælt, hvor flere hundrede kvinder fra 1923 til 1961 blev isoleret og placeret på ubestemt tid. Kvinder under åndssvageforsorgen, som det dengang hed. Kvinderne blev anset for at være seksuelt og moralsk fordærvede og dermed til fare for samfundet.
Foredraget belyser gennem ord og billeder et stykke spændende danmarkshistorie og viser bl.a., at havde man EN GANG fået titlen “SPROGØ-PIGE”, var man for altid stemplet som “EN AF DEM”.
En tankevækkende historie om mennesker, der - set med samfundets øjne - forblev “tabere.” Har samfundet ændret menneskesyn siden “dengang”, eller er det status quo?
Flemming har været sognepræst i Gjesing kirke i Esbjerg, rejst rundt i Tanzania, og efter et kortere ophold i Grønland bor han nu i det vestjyske.

Et arrangement i samarbejde med OK-Skolen

Torsdag den 14. februar kl. 14.00
Syng fortiden frem v. Søren Jensen

FRA AFSAVN TIL AFGRUND. Kom til en anderledes historietime og syng sange fra bl.a. Giro 413 og Dansktoppen.
Gode, sjove, banale og rørende sange om forstadsidyl, nylonstrømper, Beatles hår, konditræning, hippiedrømme, brune værtshuse og meget, meget mere. Minder fra dengang, velfærdsdanmark fik vokseværk.
Til at føre jer gennem denne tidsrejse sidder musikhistorisk rejseleder, organist, revykomponist, cand.mag. og meget andet, Søren Jensen, klar ved klaver og projektor – suppleret med tidens typiske instrumenter, fra gårdsangerharmonika til rockguitar. Og mellem sangene vil der være rig lejlighed til at dele de erindringer, der dukker op undervejs! Så det er bare at sætte sig til rette i tidsmaskinen, indsnuse tidsånden og synge sig tilbage til de svundne tider!

Torsdag den 21. februar kl. 14.00
Fra millionær til… v. Annemarie Hessellund Beanland

Hvordan man går på r…. uden at slå numsen. I foredraget fortæller Annemarie åbent og ærligt og med humor om hendes op- og nedture. Hør, hvordan man mister sin formue på at virkeliggøre sin drøm om at blive krokone - og alligevel bevare sit gode humør og store glæde ved livet.
”I vuggegave fik jeg et lyst sind og en privilegeret barndom som cirkusprinsesse, der sammen med familien rejste landet rundt om sommeren. I vinterhalvåret et rigt familieliv i en stor herskabsvilla. Ungdomsårene og de første voksenår tilbragte jeg i England, Tyskland og USA. Senere en tid som millionær, dernæst krokone på landet og er nu parat til at gå nye veje og møde nye udfordringer med en god portion livserfaring i bagagen”.

Torsdag den 28. februar kl. 14.00
Indtryk fra Mellemamerika v. Irene Hellvik

Denne landforbindelse mellem Nord- og Sydamerika er den yngste i verden, kun 12.000 år gammel. Denne del af den nye verden blev opdaget af Columbus i 1502 og koloniseret af Spanien fra 1524. Omkring 1820’erne kom selvstændigheden, og derefter har landene og ikke mindst befolkningen oplevet lidt af hvert.
Det er herfra, Bananrepublikken stammer, og utallige militærdiktaturer og politisk indflydelse fra den store nabo i nord, USA, har sat sine spor i kulturen godt krydret med kulturerne fra de oprindelige indianerstammer samt frikøbte slaver fra de Caribiske øer.
Irene vil gennem sit foredrag give os et indtryk af, hvordan det er at bo i Mellemamerikansk land. Irene er rejseguide hos Viktors Farmor Adventure.